Kategoria: Kuchnia, Dieta

  • Śliwa wiśniowa – powidła

    Właściwie co to za owoc? Czerwona mirabelka czy śliwa wiśniowa? Drzewa te i owoce są bardzo podobne i nie jestem pewna czy to co użyłam do zrobienia powideł to mirabelka czy ałycza. Owoce te różnią się tym, że pestki czerwonej mirabelki odchodzą od miąższu, a ałyczy nie. Oznacza to, że moje owoce to ałycza czyli […]

  • Konfitury ze śliwek

    Pamiętam jak powidła ze śliwek robiła moja mama i babcia i było to pracochłonne zadanie. Powidła gotowały się wiele godzin w dużym garnku. Wbrew pozorom jednak nie jest to zadanie trudne. Dużym walorem powideł ze śliwek jest fakt, że można je zrobić bez cukru. Lipiec to jeszcze za wcześnie na powidła ze śliwek. Sezon na […]

  • Jemy jajka

    Jajka są obecne w naszej kuchni od zarania dziejów. Jajka gotujemy i smażymy na różne sposoby. Są również amatorzy spożywania ich na surowo. W kuchni polskiej jajka na twardo z majonezem stanowią obowiązkowe danie świąteczne i podawane gościom. Nawet jeśli nie lubimy jajek jako takich, zjadamy je w postaci przetworzonej. Wielu potraw praktycznie nie da […]

  • Dlaczego sól jest słona?

    Smak słony stanowi dla organizmu informacje, że w danym produkcie znajdują się niezbędne dla życia sole mineralne jak sód i potas. Jony sodu obecne w soli kuchennej (chlorek sodu) są składnikiem płynów ustrojowych. Chlorek sodu reguluje gospodarkę wodną w organizmie, uczestniczy  w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest składnikiem płynów tkankowych i komórkowych.  Sód i potas zawarte […]

  • Dieta Dr Budwig – Przepisy

    olej

    Zadaniem diety Dr Budwig jest dostarczenie organizmowi błonnika, antyoksydantów, kwasów Omega-3 oraz węglowodanów złożonych. Jej podstawą jest budwigowy olej lniany tłoczony na zimno, który jemy codziennie w postaci specjalnie wykonanej pasty jak również używamy do polewania sałatek i dodajemy do dań obiadowych i zup. Co ważne, oleju lnianego nie można podgrzewać do temperatury wyższej niż […]

  • Mięso, wegetarianizm – co o tym myślisz?

    Propagowanie wegetarianizmu Nie trzeba nikogo przekonywać, że wegetarianizm jest zdrowszy. Coraz więcej ludzi wybiera ten sposób żywienia. Kiedyś wegetarianizm uważany był za co najmniej głupotę. Wręcz uważano, że jest szkodliwy. Pamiętam, że gdy byłam nastolatką,  wypożyczyłam z biblioteki książkę na temat wegetarianizmu i opowiadałam o tym wszem i wobec. Nie zostałam wegetarianką wtedy ale wszystkim […]

  • Dieta antykandydozowa

    Obrazek mało zachęcający! Postanowiłam dać wyraz swojej frustracji. Niestety nie jestem wytrawną kucharka ani nawet nie mam chęci takową zostać.  Tym razem postanowiłam wypróbować kolejny przepis pani Sandry – dietetyczki, która zaleca dietę antykandydozową. Jak do tej pory wyrpóbowałam większość podawanych przez nią przepisów i niestety w większości przypadków – totalna porażka. Muszę przyznać że […]

  • Schudłam półtora kg w 3 tygodnie

    dieta wegetariańska

    Przez 3 tygodnie stosowałam (w 95% ) dietę w postaci kaszy z warzywami zaleconą przez panią Sandrę dietetyczkę. Czy to dużo czy mało? Raczej chyba dobrze. Kolejny etap to dieta przeciwkandydozowa. Nie jest to dieta bardzo restrykcyjna, raczej przeciwnie. Gdyby chcieć ją określić jednym zdaniem powiedziałabym , że jest to jakby powrót do diety przodków, […]

  • Wegetarianizm – czy warto?

    dieta wegetariańska

    Czy warto przejść na dietę wegetariańską? Oto jest pytanie! Od razu mówię, że wegetariaką nie jestem. Zdarza mi się jeść mięso chociaż bardzo rzadko. Właściwie luźno podchodzę do spraw diety i jakoś nie podoba mi się idea stawiania sobie nieprzekraczalnych granic.  Generalnie postawiłam sobie pewne ramy, których raczej nie przekraczam. Ale uważam, że pare razy […]

  • Sukces – udało mi się schudnąć 6kg

    Jakiś czas temu po prostu się poddałam. Uznałam że schudnąć się po prostu nie da. Jestem za stara. W tym wieku to po prostu nie ma sensu itd. Nawet przestałam się ważyć bo waga wskazywała ciągle to samo bez względu na to co jem. Do lich przecież staram się odżywiać zdrowo i nic. Pare lat […]