Śliwa wiśniowa – powidła

Właściwie co to za owoc? Czerwona mirabelka czy śliwa wiśniowa? Drzewa te i owoce są bardzo podobne i nie jestem pewna czy to co użyłam do zrobienia powideł to mirabelka czy ałycza. Owoce te różnią się tym, że pestki czerwonej mirabelki odchodzą od miąższu, a ałyczy nie. Oznacza to, że...

Konfitury ze śliwek

Pamiętam jak powidła ze śliwek robiła moja mama i babcia i było to pracochłonne zadanie. Powidła gotowały się wiele godzin w dużym garnku. Wbrew pozorom jednak nie jest to zadanie trudne. Dużym walorem powideł ze śliwek jest fakt, że można je zrobić bez cukru. Lipiec to jeszcze za wcześnie na...

Co i w czym pijemy 3 – moje wspominki

Kawa i jerba mate Jak wyglądał obyczaj picia kawy w czasach mojego dzieciństwa, tego nie wiem bo dzieci kawy nie piją. Nie pamiętam żeby kawa w ogóle była w domu. Kawę pijało się rzadko, raczej od święta. Zasmakowałam w kawie dopiero jako osoba dorosła. Pamiętam, że kiedyś kawa była tylko...

Co i w czym pijamy 2 – moje wspominki

Herbata i zioła Herbata to chyba najbardziej klasyczny, polski napój. Picie herbaty nie wiele się zmieniło w ciągu lat. W czasach mojego dzieciństwa herbata była dostępna w postaci fusów. Za komuny była to najtańsza i najzwyczajniejsza herbata ulung uważana za najgorszy sort. Co ciekawe, właśnie ten gatunek herbaty jest najzdrowszy...

Co i w czym pijemy na przełomie XX i XXI wieku – mleko

Woda jest niezbędna do życia i najzdrowsza do picia. Ale czy smaczna? Jest bez smaku i jako napój dość nieatrakcyjna. Wolimy coś lepszego. Co pijemy od czasów mojego dzieciństwa do teraz. Mleko Czy mleko jest zdrowe? Słyszymy hasła: "pij mleko będziesz wielki" albo "pij mleko będziesz kaleką". Co ciekawe niektóre...

Jak dostosować swoją dietę do godzin pracy?

Obecnie większość osób wykonuje pracę siedzącą, która sprzyja przybieraniu na wadze. Dodatkowym czynnikiem powiązanym z pracą jest stres i pośpiech. Stres często zajadamy słodyczami, drożdżówkami i popijamy kawą. Staramy się wykonać pracę jak najszybciej i nie sprawiać wrażenia, że robimy za długie przerwy. Dlatego zdarza się, że zadowalamy się pączkiem...

Jemy jajka

Jajka są obecne w naszej kuchni od zarania dziejów. Jajka gotujemy i smażymy na różne sposoby. Są również amatorzy spożywania ich na surowo. W kuchni polskiej jajka na twardo z majonezem stanowią obowiązkowe danie świąteczne i podawane gościom. Nawet jeśli nie lubimy jajek jako takich, zjadamy je w postaci przetworzonej....

Dlaczego sól jest słona?

Smak słony stanowi dla organizmu informacje, że w danym produkcie znajdują się niezbędne dla życia sole mineralne jak sód i potas. Jony sodu obecne w soli kuchennej (chlorek sodu) są składnikiem płynów ustrojowych. Chlorek sodu reguluje gospodarkę wodną w organizmie, uczestniczy  w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest składnikiem płynów tkankowych i...

Dieta Dr Budwig – Przepisy

Zadaniem diety Dr Budwig jest dostarczenie organizmowi błonnika, antyoksydantów, kwasów Omega-3 oraz węglowodanów złożonych. Jej podstawą jest budwigowy olej lniany tłoczony na zimno, który jemy codziennie w postaci specjalnie wykonanej pasty jak również używamy do polewania sałatek i dodajemy do dań obiadowych i zup. Co ważne, oleju lnianego nie można...

Mięso, wegetarianizm – co o tym myślisz?

Propagowanie wegetarianizmu Nie trzeba nikogo przekonywać, że wegetarianizm jest zdrowszy. Coraz więcej ludzi wybiera ten sposób żywienia. Kiedyś wegetarianizm uważany był za co najmniej głupotę. Wręcz uważano, że jest szkodliwy. Pamiętam, że gdy byłam nastolatką,  wypożyczyłam z biblioteki książkę na temat wegetarianizmu i opowiadałam o tym wszem i wobec. Nie...