Smak słony stanowi dla organizmu informacje, że w danym produkcie znajdują się niezbędne dla życia sole mineralne jak sód i potas. Jony sodu obecne w soli kuchennej (chlorek sodu) są składnikiem płynów ustrojowych. Chlorek sodu reguluje gospodarkę wodną w organizmie, uczestniczy w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest składnikiem płynów tkankowych i komórkowych. Sód i potas zawarte w soli pełnią ważną rolę w procesie myślenia.
Słony smak jest odczuwany jako przyjemny, zachęca do jedzenia i wysyła do mózgu sygnał, pożywienie jest wartościowe i zawiera potrzebny chlorek sodu (NaCl). Dlatego też od wieków sól była cenną przyprawą.
Receptory smakowe, znajdujące się na języku, reagują na kationy sodowe, które powstają wskutek rozpuszczania soli w wodzie czyli w ślinie. Receptory depolaryzują błonę komórkową i przesyłają impuls, który mózg interpretuje jako smak słony. Co ciekawe, tylko umiarkowany smak słony odczuwamy jako przyjemny. Intensywny słony smak jest odpychający, gdyż organizm broni się przed nadmiarem soli.