Co jeść żeby być najlepszym?


W programie BBC lifestyle znalazłam bardzo ciekawy program. Analizują w nim co jeść aby być najlepszym w pracy i osiągać lepsze wyniki.
tłuste ryby
Okazuje się, że tłuste ryby zawierają składniki, które mogą poprawić naszą odporność na stres. Są one źródłem uspokajających nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie produkuje. Jego źródłem są między innymi tłuste ryby:
łosoś, miecznik, tuńczyk, makrela, łupacz, sardynka, śledź
nie można ich smażyć zbyt długo
Ryby mogą poprawić tętno i zmniejszyć ryzyko wielu chorób.
Spożycie ryb powoduje, że znacznie zwiększa się uspokajające DHEA, zaś zmniejsza się ilość stresującego kortyzolu.

wegetarianizm
Sprawdzano w programie czy mięso spowoduje zwiększenie kondycji fizycznej.
Powszechnie się uważa, że mięso daje tężyznę fizyczną a wegetarianie to słabeusze.
Co ciekawe dieta legionistów rzymskich, którzy podbili cały ówczesny świat, byli w większości wegetarianami.
Odżywiali się głównie chlebem z oliwą, fasolą, grochem i kaszą. Mięso jedli bardzo rzadko.
Wśród uczestniczek eksperymentu (wegetarian, którzy dla eksperymentu zaczęli jeść mięso) jedna osoba znacznie zwiększyła swoją kondycję. Natomiast pozostałe osoby zwiększyły sprawność na tyle nieznacznie, że właściwie się to nie liczy.

częstotliwość posiłków
3 duże posiłki czy więcej mniejszych?
Większy posiłek powoduje obniżenie kondycji fizycznej gdyż więcej krwi musi dotrzeć do przewodu pokarmowego aby wspomóc trawienie. Dlatego mniej krwi zaopatruje mięśnie. Ludzie, którzy w czasie pracy zjadają przekąski, są dużo sprawniejsi. Oczywiście muszą to być zdrowe przekąski.

węglowodany
Czy ilość węglowodanów wpływa na kondycję fizyczną.
Okazuje się, że ciężką fizyczną pracę wykonamy lepiej po zjedzeniu węglowodanów, niż białek i tłuszczów.
Węglowodany to molekuły, które organizm może łatwo przekształcić w energię.
Brodowa cząsteczek tłuszczu utrudnia organizmowi przekształcenie ich w energię podczas wysiłku.

Energię z węglowodanów można uzyskać bez jedzenia ich. Sam smak węglowodanów uruchamia receptor, który przesyła do mózgu sygnał, że dostarczone są węglowodany. Organizm wtedy uruchamia własne zasoby węglowodanów.

kawa
powszechnie uważa się, że kawa podnosi sprawność, pobudza a wielu ludzi uważa, że nie byliby w stanie bez niej pracować. Część uczestników eksperymentu dostali kawę bezkofeinową.
Okazało się, że parę dni po odstawieniu kawy i przejściu odwyku, sprawność umysłowa wraca do poziomu gdy się piło kawę. Co by wskazywało, że kawa wcale nie pobudza. A raczej pobudza ale tylko osoby nie przyzwyczajone do niej.
Organizm przyzwyczaja się do kawy i na tym etapie kawa już przestaje pobudzać.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *