Nasiona sezamu w kuchni


Sezam opóźnia proces starzenia, wygładza skórę i poprawia sprawność umysłową.  Nasiona sezamu zawierają wszystko co najlepsze dla naszego zdrowia: tłuszcze z grupy omega 3, antyutleniacze, witaminy A i E, aminokwasy i mikroelementy.

Włącz sezam do swojej diety jeśli chcesz mieć elastyczną, młodą skórę, nie wspominając już o innych korzyściach dla zdrowia.

Jak wykorzystać sezam w diecie?

Zdrowe słodycze – chałwa i sezamki

Chałwa i sezamki pochodzą z kuchni wschodnich. W czasach historycznych te egzotyczne przysmaki trafiły do Polski z Turcji. Chałwę robi się z masy karmelowej i miazgi sezamowej. Jeśli zapragniesz czegoś słodkiego sięgnij po te sezamowe przysmaki zamiast ciastek lub cukierków.

Olej sezamowy

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, wymiata z organizmu wolne rodniki, opóźnia proces starzenia. Można go dodawać do potraw gotowanych i sałatek. Nie nadaje się do smażenia.

Olej sezamowy wykorzystuje się też w kosmetyce. Masowanie ciała olejem sezamowym oczyszcza skórę z toksyn i nadaje jej blask i elastyczność. Olej sezamowy można też zastosować jako maseczkę poprawiającą stan włosów.

 Humus

Humus tradycyjna arabska pasta robiona z sezamu i ciecierzycy. Jest doskonała do chleba i jako dodatek do warzyw.

Tradycyjnie humus podaje się z oliwkami, skropiony oliwą z oliwek i macza sie w nim chleb pita. Można go zamówić w każdej restauracji tureckiej czy arabskiej.  Ale można go też bardzo łatwo zrobić samemu. Wystarczy zmiksować cieciorkę z puszki z pastą tahini, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Pasta tahini

Pastę tanini można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo zrobić samemu.  Ta tradycyjna pasta arabska robiona jest z sezamu zmielonego z czosnkiem, oliwą z oliwek. Świetnie smakuje jako zwykła pasta do chleba lub składnik potraw np. humusu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *