Jak gotować aby schudnąć


Niewielkie zmiany w sposobie gotowania mogą znacząco ułatwić ci utrzymanie zdrowej wagi:

  1. Zamiast smażenia na oleju lub tłuszczu, staraj się piec potrawy. Pieczenie nie wymaga tyle tłuszczu co smażenie.
  2. Używaj teflonowej patelni, które wymagają bardzo mało tłuszczu Najzdrowszym sposobem gotowania jest gotowanie na parze. Najlepiej nadaje się do gotowania warzyw.
  3. Ostrożnie podchodź do nisko tłuszczowych i dietetycznych produktów. Jest ich wiele na rynku ale niekoniecznie są zdrowe. Zawierają wiele chemii i sztucznych słodzików i w organizmie zamieniają się w cukier, czyli w rezultacie produkują tłuszcz.
  4. Ostrożnie podchodź do cudownych diet. Osiągniesz szybkie rezultaty ale potem następuje efekt jo-jo i tyjesz jeszcze bardziej.
  5. Dokładnie przeżuwaj pokarm, a nie od razu połykaj. Poprawne jedzenie powoduje, że pokarm trafia do żołądka już przygotowany i łatwiej zostaje strawiony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *