Niewielkie zmiany w sposobie gotowania mogą znacząco ułatwić ci utrzymanie zdrowej wagi:
- Zamiast smażenia na oleju lub tłuszczu, staraj się piec potrawy. Pieczenie nie wymaga tyle tłuszczu co smażenie.
- Używaj teflonowej patelni, które wymagają bardzo mało tłuszczu Najzdrowszym sposobem gotowania jest gotowanie na parze. Najlepiej nadaje się do gotowania warzyw.
- Ostrożnie podchodź do nisko tłuszczowych i dietetycznych produktów. Jest ich wiele na rynku ale niekoniecznie są zdrowe. Zawierają wiele chemii i sztucznych słodzików i w organizmie zamieniają się w cukier, czyli w rezultacie produkują tłuszcz.
- Ostrożnie podchodź do cudownych diet. Osiągniesz szybkie rezultaty ale potem następuje efekt jo-jo i tyjesz jeszcze bardziej.
- Dokładnie przeżuwaj pokarm, a nie od razu połykaj. Poprawne jedzenie powoduje, że pokarm trafia do żołądka już przygotowany i łatwiej zostaje strawiony.