Śniadanie


Od lat przygotowuję sobie musli na śniadanie. Dobrze jest też zostawić wieczorem szklankę wody z łyżeczką miodu i wypić ją rano, gdy miód się rozpuści.

Nie lubię gotowych mieszanek musli. Mają zawsze jakiś dziwny smak i czasem są jakieś rozmoczone.

Najlepiej samemu zrobić gotową mieszankę. Wieczorem wystarczy ją wsypać do miseczki, zalać wodą i dodać pół łyżki miodu. Rano dodaję 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Moja mieszanka:
płatki owsiane (można też dodać inne rodzaje płatków: jęczmienne, żytnie, pszenne)
suszone żurawiny (taniej wychodzi rodzynki)
płatki migdałowe
pestki z dyni
pestki ze słonecznika
kostka z kandyzowanego ananasa lub papai
amarantus ekspandowany

Każdy może sobie zrobić własną mieszankę ze składnikami, które najlepiej lubi. Wspaniałe są orzechy np. włoskie, laskowe lub fistaszki. Niestety są migrenogenne więc ja ich nie dodaję.

Nie można dodawać płatków płatków kukurydzianych bo się rozmaczają i siemienia lnianego bo wychodzi kleiste


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *