Sałatka Caprese

sałatka caprese

Sałatka Caprese wywodzi się z kuchni włoskiej. Przygotować ją można w 15 minut.

Ponadto pare plastrów mozarelli z pomidorem nie tuczy i może stanowić świetne śniadanie lub kolację.  Nie ma się co czarować.  W pewnym wieku trzeba jeść mniej. Osobiście nie wierzę w żadne diety. Trzeba po prostu ograniczyć jedzenie bo nasz organizmu już nie jest w stanie tak szybko metabolizować. Najprostszy sposób to jeść mniej za to potrawy bardziej wykwintne, np. sałatka caprese zamiast kilku bułek z masłem, szynką i majonezem.

Delektuj się smakiem – zjesz mniej.

Klasyczny przepis na sałatkę caprese:

składniki:

100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz

Ser mozarella i pomidory pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na półmisku na przemian. Zrób sos z octu, oliwy i soli i skrop sałatkę. Udekoruj listkami bazylii i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Zjedz bez pieczywa. Zapomnij jak babcia cię upominała w dzieciństwie że wszystko masz jeść z chlebem.

Moje wariacje na temat sałatki caprese:

  1. ja stosuję ocet balsamiczny – najpierw daję trochę oliwy z oliwek a potem sporo octu balsamicznego
  2. zamiast kilku listków bazylii dla dekoracji ja daję roszponkę, rukolę i to sporą garść – zielenina jest zdrowa
  3. zamiast mozarelli rewelacyjne jest tofu
  4. posypuję wszystko na wierzchu nasionami sezamu
  5. dodaję też przyprawy – sproszkowany czosnek i przyprawę bułgarską (czubrica)

najlepszy do polania sałatki jest ocet balsamiczny, ale niestety ocet jaki by nie był jest nie zdrowy.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *