Sałatka Caprese wywodzi się z kuchni włoskiej. Przygotować ją można w 15 minut.
Ponadto pare plastrów mozarelli z pomidorem nie tuczy i może stanowić świetne śniadanie lub kolację. Nie ma się co czarować. W pewnym wieku trzeba jeść mniej. Osobiście nie wierzę w żadne diety. Trzeba po prostu ograniczyć jedzenie bo nasz organizmu już nie jest w stanie tak szybko metabolizować. Najprostszy sposób to jeść mniej za to potrawy bardziej wykwintne, np. sałatka caprese zamiast kilku bułek z masłem, szynką i majonezem.
Delektuj się smakiem – zjesz mniej.
Klasyczny przepis na sałatkę caprese:
składniki:
100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz
Ser mozarella i pomidory pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na półmisku na przemian. Zrób sos z octu, oliwy i soli i skrop sałatkę. Udekoruj listkami bazylii i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Zjedz bez pieczywa. Zapomnij jak babcia cię upominała w dzieciństwie że wszystko masz jeść z chlebem.
Moje wariacje na temat sałatki caprese:
- ja stosuję ocet balsamiczny – najpierw daję trochę oliwy z oliwek a potem sporo octu balsamicznego
- zamiast kilku listków bazylii dla dekoracji ja daję roszponkę, rukolę i to sporą garść – zielenina jest zdrowa
- zamiast mozarelli rewelacyjne jest tofu
- posypuję wszystko na wierzchu nasionami sezamu
- dodaję też przyprawy – sproszkowany czosnek i przyprawę bułgarską (czubrica)
najlepszy do polania sałatki jest ocet balsamiczny, ale niestety ocet jaki by nie był jest nie zdrowy.