Jaki pokarmy mogą (ale nie musza) przyczyniać się do wywołania bólów głowy?
Od lat cierpię na bóle głowy i zauważyłam że pewne pokarmy powodują bóle głowy. Przeważnie ból głowy następuje na drugi dzień. Jednak nie zawsze te same pokarmy wywołują ból głowy. Kiedyś chciałam skorzystać z promocji, czego warunkiem było kupowanie serków żółtych i topionych. Znudziły mi się topione i zaczęłam jeść zółty ser. Bólów głowy nie miałam przez całą wiosnę. Z kolei w innych przypadkach wystarczyło kupienie 10dkg żółtego sera i zjedzenia paru kanapek.
Pokarmy, które mogą wywołać bóle głowy, są inne dla każdego. Dlatego warto obserwować siebie.
Lista pokarmów które mogą ale nie muszą wywołać bóle głowy:
- wszystkie rodzaje fasoli – winowajcą może być zawarta w nich tanina
- wszystkie potrawy w occie – pikle – oliwki, papryka, ogórki, warzywa
- papryczki chili – w rzeczywistości są stosowane do wywołania migren w celach badań naukowych
- oliwki
- suszone owoce
- awokado
- czerwone śliwki
- banany
- owoce cytrusowe
- pieczywo – kumaryna w drożdzach może wywoływac migrenę
- pizza – a raczej drożdze zawarte w skórce
- miękkie ciastka – a raczej zawarte w nich drożdze
- wędliny – zawarte w nich konserwanty
- bekon – zawarte w nim konserwanty
- hot dogi – konserwanty
- kiełbasa, parówki – konserwanty
- sery, szczególnie żólte i pleśniowe
- kwaśna śmietana
- mleko pełne
- alkohol
- czerwone wino
- czekolada
- kawa – może powodować migreny, ale jednocześnie u tych samych ludzi może polepszyć samo-poczucie jeśli do tego wezmą środek przeciwbólowy
- glutaminian sodu zawarty w przetworzonej żywności
- sztuczne słodziki – działają inaczej na róznych ludzi. Jedni mają migreny po wszystkich rodzjach słodzików, inni tylko po niektórych.
- ocet czerwony i balsamiczny (zwykły ocet nie)
- produkty drożdżowe
Z podanej powyżej listy ja unikam: żółtego sera, czekolady, czerwonego wina, pieczywa.