Placki


Zwyczajne placki robi się trywialnie prosto – wystarczy zmieszać mąkę, maślankę i dodać do tego posiekane jabłka. Pomieszać, osmażyć i gotowe.

Do niedawna miałam kuchenkę indukcyjną, która wyłączała się gdy temperatura patelni wzrastała, wiec smażenie placków było prawie awykonalne. Kupiłam nową kuchenkę i mogę sobie smażyć co chce. Smażenie jako takie nie jest zbyt zdrowe. Objadanie się plackami jest dość tuczące. Latem, gdy jest sezon jabłek, smażyłam sporo placków z jabłkami mieszając różne mąki – przenną, orkiszowa, gryczaną, owsianą.

Niedawno odkryłam fajny program – Rewolucja na talerzu – przepisalam sobie pare przepisów

Placki z cukinii

  1. cukinia utarta ze skórką – solimy aby sól wyciągnęła wodę – odstawiamy na 10 minut – potem odsączamy wodę
  2. drobno posiekany szpinak
  3. posiekana świeża mięta
  4. posiekany ząbek czosnku
  5. dodajemy pokruszoną fetę
  6. zmielone orzechy laskowe zastąpią mąkę – dobrze działają na mózg (zastanawiam się czy nie zamienić na mąke migdałową)

Sos – pomidory, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, pół łyżeczki posiekanej mięty, sól, pieprz

 

Racuchy z kaszy gryczanej – według przepisu Okrasy z reklamy Lidla

  1. gotowana kasza gryczana
  2. 2 jajka
  3. kartofel utarty na grubej tarce
  4. mąka
  5. posiekany por
  6. posiekany ząbek czosnku
  7. pieprz , sól
  8. składniki mieszamy i smazymy na gorącym tluszczu
  9. smażymy a potem wkładamy do piekarnika 180 stopni na 5 minut (na papierze do pieczenia)
  10. takie racuchy można podawać z wieprzowym gulaszem

 

 

 

 


Jedna odpowiedź do “Placki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *