Zwyczajne placki robi się trywialnie prosto – wystarczy zmieszać mąkę, maślankę i dodać do tego posiekane jabłka. Pomieszać, osmażyć i gotowe.
Do niedawna miałam kuchenkę indukcyjną, która wyłączała się gdy temperatura patelni wzrastała, wiec smażenie placków było prawie awykonalne. Kupiłam nową kuchenkę i mogę sobie smażyć co chce. Smażenie jako takie nie jest zbyt zdrowe. Objadanie się plackami jest dość tuczące. Latem, gdy jest sezon jabłek, smażyłam sporo placków z jabłkami mieszając różne mąki – przenną, orkiszowa, gryczaną, owsianą.
Niedawno odkryłam fajny program – Rewolucja na talerzu – przepisalam sobie pare przepisów
Placki z cukinii
- cukinia utarta ze skórką – solimy aby sól wyciągnęła wodę – odstawiamy na 10 minut – potem odsączamy wodę
- drobno posiekany szpinak
- posiekana świeża mięta
- posiekany ząbek czosnku
- dodajemy pokruszoną fetę
- zmielone orzechy laskowe zastąpią mąkę – dobrze działają na mózg (zastanawiam się czy nie zamienić na mąke migdałową)
Sos – pomidory, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, pół łyżeczki posiekanej mięty, sól, pieprz
Racuchy z kaszy gryczanej – według przepisu Okrasy z reklamy Lidla
- gotowana kasza gryczana
- 2 jajka
- kartofel utarty na grubej tarce
- mąka
- posiekany por
- posiekany ząbek czosnku
- pieprz , sól
- składniki mieszamy i smazymy na gorącym tluszczu
- smażymy a potem wkładamy do piekarnika 180 stopni na 5 minut (na papierze do pieczenia)
- takie racuchy można podawać z wieprzowym gulaszem
Jedna odpowiedź do “Placki”
Te przepisy na placki są po prostu świetne, Dziękuję!