Parzenie yerba mate

Do tradycyjnego parzenia yerba mate potrzebne będą: bombilla – rurka zakończona sitkiem oraz matero czyli naczynko. Czarka matero może być zrobiona z wydrążonej tykwy lub z drewna, np. Palo Santo, świętego drzewa o właściwościach leczniczych występującego w Ameryce Pd. Drewniane metero może być okute metalem. Są również matero ceramiczne lub metalowe.

Yerba mate wsypuje się do matero do połowy lub 3/4 wysokości naczynia. Następnie otwór matero zasłania się ręką, delikatnie potrząsa i odwraca do góry nogami. Następnie odwraca ponownie. Na dłoni zostaje pyl. Czynność tę się powtarza w celu usunięcia pyłu z suszu.

Następnie należy przechylić matero aby liście ułożyły się ukośnie. Wkładamy do matero rurkę i nalewamy wodę do części gdzie nie ma suszu. Temperatura wody musi być w temperaturze nie wyższej niż 70-80 stopni C. Yerba mate można też zalewać zimną wodą.

Pierwsza woda wsiąka w napar tak jakby znikała. Następnie dolewa się wody i można już pić. Wodę się dolewa w miarę picia. Nie należy zostawiać liści zalanych wodą.

Można trzymać w termosie wodę o odpowiedniej temperaturze.

Zużyte liście wyrzuca się na glebę aby ją zwrócić Matce Ziemi. Można ją wyrzucać do doniczek bo wspaniale użyźnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *