Parzenie yerba mate


Do tradycyjnego parzenia yerba mate potrzebne będą: bombilla – rurka zakończona sitkiem oraz matero czyli naczynko. Czarka matero może być zrobiona z wydrążonej tykwy lub z drewna, np. Palo Santo, świętego drzewa o właściwościach leczniczych występującego w Ameryce Pd. Drewniane metero może być okute metalem. Są również matero ceramiczne lub metalowe.

Yerba mate wsypuje się do matero do połowy lub 3/4 wysokości naczynia. Następnie otwór matero zasłania się ręką, delikatnie potrząsa i odwraca do góry nogami. Następnie odwraca ponownie. Na dłoni zostaje pyl. Czynność tę się powtarza w celu usunięcia pyłu z suszu.

Następnie należy przechylić matero aby liście ułożyły się ukośnie. Wkładamy do matero rurkę i nalewamy wodę do części gdzie nie ma suszu. Temperatura wody musi być w temperaturze nie wyższej niż 70-80 stopni C. Yerba mate można też zalewać zimną wodą.

Pierwsza woda wsiąka w napar tak jakby znikała. Następnie dolewa się wody i można już pić. Wodę się dolewa w miarę picia. Nie należy zostawiać liści zalanych wodą.

Można trzymać w termosie wodę o odpowiedniej temperaturze.

Zużyte liście wyrzuca się na glebę aby ją zwrócić Matce Ziemi. Można ją wyrzucać do doniczek bo wspaniale użyźnia.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *