Mufinki z chilli

Przepis z pisma Filiżanka Smaków. Bardzo fajnie się udały, ale wyszły zupełnie nie słodkie. Myślałam że będą ostre w smaku ale tej szczypty chilli w ogóle nie czuć. Nie dodałam czekolady, żeby nie były tuczące i może dlatego są niesłodkie. I może też dlatego, że dałam cukier trzcinowy.

Składniki suche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 spor szczypty chilli

Składniki mokre:

  • 125 g roztopionego masła lub margaryny
  • 1 szklanka kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki
  • 1 jajko

125 g dobrej gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszkamy suche składniki.

w drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko z kefirem i ostudzonym, roztopionym tłuszczem. Całość wlewany do suchych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małe kawałki.

Masę wkładamy do foremek mufinkowych i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

One Comment

  1. Weronika

    Witam. Tu autorka przepisu 🙂 Cieszę się, że muffinki się udały. Co co ich słodyczy – z pewnością znaczenie ma tu cukier. następnym razem radzę przynajmniej wymieszać pół na pół z białym lub dać 3/4 szklanki cukru trzcinowego. No i jednak koniecznie czekolada – najlepiej o dużej zawartości kakao (powyżej 70%). Zawsze są dostępne czarne czekolady typu light 😉
    Jeżeli chodzi o ostrość: te 2 szczypty chilli sprawiają, że muffinki przyjemnie szczypią na języku, ale jeżeli ktoś woli ostrzejsze to zawsze można sypnąć więcej przyprawy 😉
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *