Muffiny orkiszowe z ziołami


O muffinach napisano już chyba wszystko. Dodam tylko od siebie, że dozwolone są wszelkie wariacje z zachowaniem dwóch reguł: podział na suche i mokre składniki, oraz wymieszanie suchych z mokrymi tak, aby się połączyły, ale bez dokładnego miksowania.

Składniki:

•0,5 kg mąki razowej orkiszowej · po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
•2,5 łyżeczki soli
•łyżeczka cukru lub fruktozy
•po łyżeczce następujących ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, lubczyk,
•kminek
•łyżeczka sproszkowanego czosnku
•suszone pomidory w dowolnej ilości (najlepiej nie z zalewy)
•2 jajka
•400 ml kefiru
•50 ml oliwy z oliwek
W osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Następnie połącz wszystko ze sobą i wymieszaj. Na wierzch możesz posypać czerwoną słodką papryką, ziołami lub startym serem. Nakładaj do foremek do 2/3 wysokości i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Przepis pochodzi ze strony Medycyna Naturalna, autorka Anna Polaniecka.

Zapisałam go sobie w tym blogu dla zapamiętania. Jeszcze nie wypróbowałam ale w wolnej chwili upiekę bo przepis wydaje się łatwy do zrobienia.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *