Kotlety z soi

Świetna potrawa, którą można jeść na ciepło, na zimna, do obiadu i jako zakąskę.
2 szkl. soi, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 duża cebula, olej słonecznikowy, bułka tarta,
5 bułek Grahama, 5 szkl. gorącej wody, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 łyżka maki z pełnego przemiału, przyprawy do smaku

Soje namoczyć przez noc, następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz.

Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwile a następnie wraz z ugotowaną soją
i posiekanym czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników, uformować kotlety,
obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku lub na oleju na patelni.

Oczywiście uprościłam ten przepiś.
Wzięłam po prostu ugotowaną soję, drobno posiekaną cebulę i czosnek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy.
Razem rozdrobniłam w mikserze, ulepiłam kotlety i obtoczyłam bułce i usmażyłam.
Są dobre także na zimno.

Innym razem dodałam też ugotowaną kaszą jaglaną i koperek – efekt był super.

Chciałam sobie ulatwić sprawę i upiekłam coś w rodzaju pasztetu. Ale efekt był marny więc ulepiłam z tego kotlety i usmażyłam.
Wyszły dużo lepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *