Kawa z imbirem

Właściwości lecznicze imbiru opisuje jedna z najstarszych chińskich ksiąg medycznych z około 2700 r. p. n. e. Imbir stosowany był w starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej, głownie przy dolegliwościach układu pokarmowego. Współczesne badania potwierdziły wiele cennych właściwości imbiru.

Zgodnie z zasadą 5 przemian w medycynie chińskiej imbir określany jest jako element gorący.

Imbir ma działanie przeciwwymiotne. Ponadto odkaża jamę ustną ponieważ imbir ma właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Będziemy mieli świeży oddech.

Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie.

Zwiększając ukrwienie mózgu jest też naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację i wydajność umysłową.

Pachnąca i pobudzająca kawę imbirowa pomoże nam w pracy:
– do zmielonej kawy dodajemy szczyptę cynamonu i szczyptę imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem.

Pozostałe po napoju fusy mieszamy z niewielką ilością oleju winogronowego i stosujemy jako peeling, który przy okazji rozgrzeje i poprawi krążenie w miejscach, które chcemy wymodelować. Pomoże usunąć celulitis.

Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *