Kawa z cukrem

Kawa z cukrem poprawia pamięć i rozszerza zakres uwagi.

Naukowcy hiszpańscy odkryli, że poranna kawa znacznie skuteczniej rozbudza mózg, jeżeli jest spożywana z cukrem. Badania prowadzone na uniwersytecie w Barcelonie wykazały, że kofeina – przyjmowana razem z cukrem – w znacznie większym stopniu stymuluje pracę mózgu, niż gdyby każda z tych substancji była przyjmowana osobno.

Zdaniem badaczy, równoczesne spożywanie kawy i cukru ma korzystny wpływ na takie funkcje mózgowe, jak pamięć i uwaga. Wcześniejsze badania dowodzą również, że wypijanie 3 filiżanek kawy dziennie może w znaczącym stopniu zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, ponieważ kawa uruchamia w mózgu reakcję łańcuchową, zapobiegającą powstawaniu uszkodzeń związanych z chorobą.

– taki artykuł wyczytałam w Onecie. No i co teraz – pić kawę czy nie????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *