Ludzie nie chcą zmieniać swojego trybu życia. Wolą łykać pigułki. Jednak pigułki tylko łagodzą objawy a nie usuwają przyczyn. Mimo złagodzenia objawów toksyny nadal się gromadzą w skutek nieprawidłowej diety.
Czasami uważamy jedzenie za swojego wroga. Myślimy, że jeśli będziemy jeść mniej to zachowamy zdrowie i szczupłą sylwetkę. Ale problem nie jest w ilości lecz w jakości jedzenia. Jedzenie powinno być lekarstwem jak powiedział Hipokrates.
Jakie są oczyszczające właściwości składników pokarmowych:
- błonnik – usuwa złogi z jelita grubego. Bez błonnika jelito nie miałoby odpowiedniego balastu do właściwych ruchów i nie mogłoby usuwać toksyn. Błonnik absorbuje toksyny i usuwa je z organizmu. Dieta bogata w błonnik zapobiega chorobom serca.
- witaminy i minerały – szczególnie ważne są witaminy C i E, które mają właściwości antyutleniające
- antyoksydanty – zielona herbata, jagody, pomidory i inne mają właściwości antyutleniające. żurawina – poprawiają działanie pęcherza moczowego i nerek, organów ważnych w procesie oczyszczania organizmu
- kwasy tłuszczowe – zaczynamy już doceniać wartość kwasów tłuszczowych dla organizmu. Są one korzystne dla wątroby, organu odgrywającego ważną rolę w oczyszczaniu
Jakie składniki pożywienia tworzą toksyny w organizmie:
- rafinowany cukier
- biała mąka
- przetworzone jedzenie pełne sztucznych konserwantów, kolorów i smaków
Szczególnie wartościowe są soki warzywne:
- sok poranny – pół gruszki, pół jablka, garść szpinaku, mały ogórek
- sok cytrusowy – pomarańcza, pól grapefruita, plaster świeżego ananasa,
- sok z zielonych warzyw – mały ogórek, garść szpinaku, łodyga selera naciowego, małe jabłko lub gruszka
- sok z czerwonych warzyw – średni pomidor, pare liści zielonej kapusty, łodyga selera naciowego, ząbek czosnku, plaster cebuli, garść pietruszki
Do przygotowanego soku dodaj trochę soli lub pieprzu cayenne lub soku z cytryny aby poprawić smak.