Humus to pasta rodem z kuchni arabskiej. W restauracjach tureckich można ją zamowić z chlebkiem pita, oliwą z oliwek i oliwkami.
Można kupić gotową ale łatwo też zrobić samemu. Potrzebna będzie tylko pasta Tahin – pasta sezamowa, którą można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością, ze zdrową żywnością. Czasem bywa w Bomi.
Miksujemy razem:
- łyżka pasty Tahin
- puszka cieciorki (odlewamy sos z puszki)
- czosnek (może być przyprawa z torebki)
- oliwa z oliwek
Pastę można zrobić w pare minut. Jeść można na różne sposoby – z pieczywem, do smarowania kanapek, jako sałatka. Tradycyjne humus polewa się oliwą z oliwek, posypuje oliwkami i je z chlebem pita lub tortillą.
Staram się wyeliminować pieczywo z mojego jadłospisu dlatego jem humus bez chleba. Bardzo fajnie też smakuje jako dodatek do dań wegetariańskich np. do warzyw ugotowanych na parze – kalafior, brokuł, brukselka. Fajnie też smakuje jako dip do maczania ogórków surowych lub kiszonych, surowej marchewki.
Przepis podany powyżej to nie jest może szczyt zdrowej kuchni – puszkowa cieciorka, przyprawa z torebki z glutaminianem. To jest przepis absolutnie na szybkiego i zawsze się udaje.
Próbowałam robić humus na piechotę ale niestety jest to trudne i efekt nie był zadowalający. Można kupić ziarenka sezamu ale zwykłym mikserem nie bardzo można zmielić te ziarenka. Ciecierzycę też można kupić ale gotuje się ją długo jak fasole. Po namoczeniu na noc gotowałam prawie 2 godziny. Do tego po ugotowani wyszła mi jakaś sucha i mój mikser nie dał rady zmielić ją na jednolitą masę. Czosnek to akurat najprościej bo można użyć praski.
2 odpowiedzi na “Humus”
Trochę nie na temat, ale muszę zadać to pytanie:
Jak wygląda chlebek pita? To taki placek?
To jest taki chlebek, rodzaj placka, który sprzedają w budkach tureckich do zawijania kebabu. Kebab mozna zamówic w grubym lub cienkim pieczywie. Pita to jest cienkie pieczywo. Niedawno kupiłam paczkę chlebków pita w Realu. Ja je uwielbiam. Tylko niestety nie ma gdzie kupić bo w budkach z kebabami nie zawsze chcą sprzedać same chlebki.