Humus – pasta arabska

Pasta arabska robiona z sezamu i cieciorki z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
Można ją łatwo zrobić samemu. Najlepiej użyć do tego urządzenia, które jest jakby elektrycznym tłuczkiem, który bardzo ładnie miesza składniki.

Najprostszy sposób:

  • Cieciorka z puszki
  • Pasta Tahiti – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w Bomi
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek

Cieciorkę z puszki (po odlaniu sosu) mielimy, dodajemy do tego łyżkę Tahiti, oliwę z oliwek i utarty czosnek do smaku. Ja wszystko robie na oko i próbuję. Taki humus jest najsmaczniejszy. Podaje się go z zielonymi oliwkami polany oliwą z oliwek. Świetnie smakuje z chlebkiem pita lub z ciabatą.

Próbowałam też ambitnie gotować cieciorkę i ucierać sezam. Niestety żaden mikser, który posiadam, nie był w stanie utrzeć sezamu na miazgę. To akurat nie przeszkadza humusowi.
Cieciorkę przed ugotowaniem trzeba namoczyć. Gotuje się ok. godziny. Musi być dobrze ugotowana a następnie dobrze zmielona w mikserze, w przeciwnym razie humus wychodzi suchy i niesmaczny.

One Comment

  1. Ultra Hot

    Pierwszy raz hummus jadłam w Berlinie. Kilka lat temu, szwendając się po tym niezwykłym, kosmopolitycznym i wielokulturowym mieście, zawędrowałam do malej knajpki. Właściwie było to pomieszczenie wielkości chustki do nosa z czterema stolikami na wysokich nóżkach, przy których na stojąco wcinało się syryjskie smakołyki. Był syper!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *