Czerwony burak na wątrobę

Słuchałam niedawno internetowego radia kontestacja – audycja Czerwona Pigułka na temat zdrowia i niekonwencjonalnych metod leczenia. Dr. Kulisz w audycji na temat cholesterolu powiedział, że najlepszy sposób poprawienia stanu wątroby to jedzenie buraka czerwonego w różnej postaci. Wystarczy jeść codziennie przez 2 tygodnie pare łyzek buraka aby poprwił się stan skóry (skóra ma związek z wątrobą).

Przejęłam się tym i postanowiłam jeść  buraki czerwone ale jak. Tradycyjnie je sie na obiad buraczki gotowane, zmielone i doprawione cukrem i sokiem z cytryny. Niestety buraki gotują się długo. Można kupić gotowe gotowane i zmielone buraki w markecie. Są już doprawione, tylko odgrzać. To też jest jakieś rozwiązanie ale te sałatki są za mocno doprawione i nie bardzo mi smakują.

Można robić sok z buraków ale chwilowo nie mam sokowirówki.

Czy można jeść buraka na surowo? Spróbowałam, smakuje jakoś ziemiście. Czułam się na początku trochę dziwnie i bałam się, że brzuch mnie rozboli. Ale nie, nic się nie stało. Do tego wszystkiego buraki i inne warzywa powinny być doprawione jakimś tłuszczem, gdyż organizm człowieka nie trawi warzyw. Tluszcz ułatwia trawienie i umożliwia absorbowanie witamin z warzyw. Zaczęłam eksperymentować z sałatkami ze zmielonymi surowymi burakami.

Najsmaczniejsza sałatka to:

  • zmielone w mikserze surowe czerwone buraki, marchewka i jabłko
  • oliwa z oliwek lub olej lniany lub jakiś inny
  • sok z cytryny do smaku

Super sałatka. Do tego jak postoi pare godzin w lodówce to niweluje smak oleju lnianego, który smakuje jak zrobiony z ryby.

 

2 Comments

  1. Anastazja

    Ja bym te buraki, jabłko i marchewkę starła na dużych oczkach i dodała trochę cukru. Może być smacznie 🙂

  2. Norbert

    Witaj.

    Jemy z żoną tą sałatkę już kilka lat …
    W zasadzie cały rok bo tylko w okresie czerwiec – lipiec jest kłopot z jabłkami …
    Dodam od siebie, że
    najlepsze są buraczki te długie (są bardziej słodkie od tych okrągłych i mają więcej betainy – bordowy składnik buraków – silny antyutleniacz).
    jabłka – słodkie i soczyste – np. eliza, ligol – ew. gala
    marchewka – każda się nada 😉 – najlepiej eko od rolnika zaprzyjaźnionego lub ogródka
    Ja robię tak:
    3-4 duże jabłka, 6-7 marchewek i 6-7 buraków …
    wagowo tj. około 0,8 kg jabłek, 0,6 kg marchwi i 0,6 kg buraków

    Całość trzemy w robocie kuchennym (podobnie jak na tarce od średnich oczkach)
    Wszystko mieszamy i do szklanej miseczki do lodówki.
    Taka sałatka może stać do 3-dni i cały czas jest super smaczna.
    Nie potrzeba żadnych dodatków – typu cukier olej itp … – sama w sobie jest super smaczna jak wszytko puści sok.

    Sałatka pasuje absolutnie do każdego dania tj. i na słodko i na mięsno i do kanapek i jak samodzielny posiłek.

    To jest mistrzostwo świata i chyba najlepsza sałatka na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *