Otręby owsiane są zdrowe i pomagają przy odchudzaniu. Ciastka tego typu są zdrowsze niż z białej mąki i smaczne. Wypróbowałam wszystkie te przepisy, wyszły super i zawsze się udawały.
– jest bardzo dobry i mało kaloryczny.
Składniki: 5dkg drożdży, 5 żółtek, 3-4 łyżki maki, szczypta soli, 2 paczki otrąb owsianych.
Wszystkie składniki wymieszać, nie czekać na wyrośniecie, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i piec ok. 45min.
Foremka jak na mały piernik lub na pieczeń rzymska(rynienka). Jeśli ciasto jest za geste to dodać wody,
jeśli za rzadkie to maki. SMACZNEGO!
Składniki (na okolo 16 placuszków)
- 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchna masę. Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać.
Make, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na koniec dodać obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłko.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na zloty kolor. Na talerzu można je posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem (ja zalałam wodą).
Odstawić na pól godziny żeby zmiękły i napęczniały.
W duzej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól.
Osobno roztrzepać jajka z olejem. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, pokrojone jabłko,
wlac jajka z olejem. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200 oC aż wierzch muffinek się zarumieni.
Upiekłam, wyszły rewelacja. Oczywiście dokonałam pewnych zmian: zalałam suche składniki wodą a nie mlekiem.
Zamiast jabłek dałam pokrojone morele suszone, bo jabłek akurat nie miałam.
Kolejny przepis na muffiny ,
tym razem w bardzo zdrowej wersji – z maka razowa i otrebami.
Skladniki na 12 muffinów:
- 2 szkl. otrebów pszennych
- 1 szkl. otrebów owsianych
- 1 szkl. maki pszennej razowej
- 2 lyzeczki sody
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 duze jajka
- 2/3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. jogurtu
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. melasy
- 1/3 szkl. miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki , a w drugiej mokre.
Wszystko razem połączyć i krótko wymieszać. Napełniać foremki muffinkowe (do pełna , a nawet z lekkim czubkiem).
Piec w temperaturze 200 st.C. przez 20 – 25 minut.
Uwagi:
Zamiast melasy można dodać tylko miód lub odwrotnie – zamiast miodu melasę.
składniki:
- 250 g maki
- 85 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan (ja akurat dałam pokrojone bakalie, morele suszone)
- 2 roztrzepane jajka
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju
- 50g brązowego cukru
- 5 łyżek płynnego miodu
W jednym naczyniu wymieszać make, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól.
W drugim naczyniu wymieszać: jajka, olej, miód i mleko. Zawartość dwóch naczyń połączyć, dodać pokrojonego w plasterki banana.
Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych i piec w temp. 200 C przez okolo 20-25 minut.