Ciastka z otrąb owsianych


Otręby owsiane są zdrowe i pomagają przy odchudzaniu. Ciastka tego typu są zdrowsze niż z białej mąki i smaczne. Wypróbowałam wszystkie te przepisy, wyszły super i zawsze się udawały.

Chleb z otrąb owsianych

– jest bardzo dobry i mało kaloryczny.

Składniki: 5dkg drożdży, 5 żółtek, 3-4 łyżki maki, szczypta soli, 2 paczki otrąb owsianych.

Wszystkie składniki wymieszać, nie czekać na wyrośniecie, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i piec ok. 45min.
Foremka jak na mały piernik lub na pieczeń rzymska(rynienka). Jeśli ciasto jest za geste to dodać wody,
jeśli za rzadkie to maki. SMACZNEGO!

Placki z otrąb owsianych

Składniki (na okolo 16 placuszków)

  • 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchna masę. Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać.
Make, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na koniec dodać obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłko.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na zloty kolor. Na talerzu można je posypać cukrem pudrem.


Muffinki z otrąb owsianych

Składniki:

  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem (ja zalałam wodą).
Odstawić na pól godziny żeby zmiękły i napęczniały.

W duzej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól.

Osobno roztrzepać jajka z olejem. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, pokrojone jabłko,
wlac jajka z olejem. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.

Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200 oC aż wierzch muffinek się zarumieni.

Upiekłam, wyszły rewelacja. Oczywiście dokonałam pewnych zmian: zalałam suche składniki wodą a nie mlekiem.
Zamiast jabłek dałam pokrojone morele suszone, bo jabłek akurat nie miałam.


Muffiny z otrąb owsianych

Kolejny przepis na muffiny ,
tym razem w bardzo zdrowej wersji – z maka razowa i otrebami.

Skladniki na 12 muffinów:

  • 2 szkl. otrebów pszennych
  • 1 szkl. otrebów owsianych
  • 1 szkl. maki pszennej razowej
  • 2 lyzeczki sody
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 duze jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. jogurtu
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. melasy
  • 1/3 szkl. miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce wymieszać suche składniki , a w drugiej mokre.
Wszystko razem połączyć i krótko wymieszać. Napełniać foremki muffinkowe (do pełna , a nawet z lekkim czubkiem).
Piec w temperaturze 200 st.C. przez 20 – 25 minut.

Uwagi:

Zamiast melasy można dodać tylko miód lub odwrotnie – zamiast miodu melasę.


Muffiny z otrąb owsianych

składniki:

  • 250 g maki
  • 85 g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan (ja akurat dałam pokrojone bakalie, morele suszone)
  • 2 roztrzepane jajka
  • 200 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 50g brązowego cukru
  • 5 łyżek płynnego miodu

W jednym naczyniu wymieszać make, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól.
W drugim naczyniu wymieszać: jajka, olej, miód i mleko. Zawartość dwóch naczyń połączyć, dodać pokrojonego w plasterki banana.
Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych i piec w temp. 200 C przez okolo 20-25 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *