Dlaczego sól jest słona?

Smak słony stanowi dla organizmu informacje, że w danym produkcie znajdują się niezbędne dla życia sole mineralne jak sód i potas. Jony sodu obecne w soli kuchennej (chlorek sodu) są składnikiem płynów ustrojowych. Chlorek sodu reguluje gospodarkę wodną w organizmie, uczestniczy  w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest składnikiem płynów tkankowych i komórkowych.  Sód i potas zawarte w soli pełnią ważną rolę w procesie myślenia.

 

Słony smak jest odczuwany jako przyjemny, zachęca do jedzenia i wysyła do mózgu sygnał, pożywienie jest wartościowe i zawiera potrzebny chlorek sodu (NaCl). Dlatego też od wieków sól była cenną przyprawą.

 

Receptory smakowe, znajdujące się na języku, reagują na kationy sodowe, które powstają wskutek rozpuszczania soli w wodzie czyli w ślinie. Receptory depolaryzują błonę komórkową i przesyłają impuls, który mózg interpretuje jako smak słony. Co ciekawe, tylko umiarkowany smak słony odczuwamy jako przyjemny. Intensywny słony smak jest odpychający, gdyż organizm broni się przed nadmiarem soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *